Aktiviteter och händelser

Vi arrangerar årligen en mängd olika kurser, webbinarier, ERFA-möten, studieresor och studiebesök inom fruktodling. De flesta är kostnadsfria för dig som medlem.

Solmyra äppelhage, Bettna, Sörmland

Aktuellt

  • Kurs: Ympning av kärnfrukter - äpple

    4/4 eller 5/4 på Julita Gård

    Under en dag (antingen fredag 4/4 eller lördag 5/4) ympar vi framförallt äpple (och lite päron). Under kursen varvas teori och praktik. Vi går igenom olika ympningstekniker och hur du tar hand om ditt nya träd under de första åren. Större delen av dagen ägnas åt praktik, du kommer alltså att lära dig praktiskt hur du gör dina egna fruktträd genom att ympa en ädelsort på en grundstam.

    Anmälan: Senast den 26 mars till lovisa.berggren@sv.se.

  • Workshop: Plantering Hidingsta, Närke

    26-27/4 kl 9-16

    Sveriges Pomologiska Sällskap anlägger en provodling. Under ett par års tid har man ympat ett antal sorter på olika grundstammar som kommer att testas i odlingen. I år är det dags för plantering och därför bjuder vi in till en gemensam planteringshelg. Välj mellan att delta en eller två dagar, under lördagen kommer vi att plantera kronträd och under söndagen planterar vi träd i intensivodling.

    Anmälan till medlem@sormlandsapplen.se senast 22 april. Märk mejlet HIDINGSTA.

  • Hur kan dryckes-producenter förbereda sig för gårdsförsäljning?

    28/4 kl 19.00

    Vår systerförening, Svenska Must- och Ciderproducenter, bjuder in till ett webbinarium med info och möjlighet att ställa frågor in gårdsförsäljning av alkohol. Vi kommer bl a att ta upp: Vad vet vi om införandet av lagen? Hur kommer lagen att tillämpas? När kan vi börja med gårdsförsäljning? Hur du kan förbereda dig för en ansökan om tillstånd för gårdsförsäljning hos din kommun? Egenkontrollprogram? Hur plan- och bygglagen kommer att påverka den som ansöker om gårdsförsäljning

    Anmäl dig till martin@faiss.com senast den 25 april.

  • Årsmöte för föreningen Sörmlandsäpplen

    29/4 kl. 19.00

    Alla medlemmar som erlagt medlemsavgift före årsmötet (avgifts som registrerats senast måndag 28/4) är röstberättigade.

    Årsmötet sker digitalt.
    För att delta behöver du en digital möteslänk, för att få denna behöver du anmäla dig till Lovisa Berggren, lovisa.berggren@sv.se allra senast tisdag den 29 april kl 12.00.

    Digital länk skickas ut till de anmälda under eftermiddagen den 29 april.

  • Erfamöte: Inför blomning - frost, BBCH

    5/5 kl. 20-21

    Vid detta ERFAmöte diskuterar vi vad man ska tänka på inför och under blomning, hur vi kan motverka frost och vilka temperaturer och knoppstadier som är mest känsliga för frost.

    Dessutom så diskuterar vi förstås allt annat som är aktuellt i odlingen just nu. ERFA-mötena är forum för erfarenhetsutbyte, alla är välkomna oavsett förkunskaper.

    Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 4/5. Länk skickas ut 5/5.

  • Workshop: Plantering intensivodling Kambo gård, Uppland

    11/5 kl. 9-16

    Denna söndag träffas vi för att lära oss att plantera och binda upp svagväxande träd på B9 i intensivodling på Kambo gård, strax norr om Uppsala.

    Det här är ett jättebra tillfälle för dig som har beställt träd för intensivodling som ska levereras 2027 att att lära dig hur träden ska planteras och bindas upp på rätt sätt.

    Anmälan till medlem@sormlandsapplen.se senast 5/5. Märk mejlet KAMBO.

  • Erfamöte: Växtskydd

    12/5 kl 20-21

    Hur planerar vi för säsongens växtskydd?
    Vilka åtgärder behöver vi göra och när för att få fin skörd och ett bra odlingsresultat?
    Vilka skadegörare ser vi i odlingarna just nu?
    När och varför ska man sätta upp feromonfällor och feromonförvirring? Hur ska vi tolka skorvprognoserna?

    Observera att ERFA-mötena är forum för erfarenhetsutbyte mellan kollegor, alla är välkomna oavsett förkunskaper.

    Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 11/5. Länk skickas ut 12/5

  • Vi firar födelsedag

    17-18/5

    SAVE THE DATE: VI FIRAR VÅR FÖDELSEDAG 17-18 MAJ

    Föreningen Sörmlandsäpplen såg dagens ljus den 19 maj 2014.

    I år fyller vi alltså 11 år och eftersom vi hade så trevligt då vi fyllde 10 år förra året så tänker vi fira vår födelsedag även i år på något sätt.

    Missa inte detta tillfälle att träffa oss i vackraste äppelblomstid ! Mer info kommer.

Aktiviteter

En väldigt viktig del av vår verksamhet är att samla in och sprida kunskap om odling och förädling av frukt. Därför arrangerar vi årligen en mängd olika kurser, webbinarier, ERFA-möten, studieresor och studiebesök. Samtliga aktiviteter utlyses i vårt nyhetsbrev som skickas till medlemmarna varje eller varannan månad. Se även vår facebooksida.

Många kurser är säsongsbetonade och återkommer årligen t ex grundkurs i ekologisk fruktodling, kurs i beskärning av produktionsträd i intensivodling, kurs om växtskydd och skadegörare i fruktodling samt kurser i ympning, okulering och sortbestämning.

Utöver dessa kurser arrangerar vi en mängd digitala möten som på olika sätt handlar om odling och förädling av frukt. Vi tror att samarbeta och samverkan är nyckeln till framgång och att vi alla kan lära väldigt mycket av varandra. Många av våra webbinarier är därför “digitala studiebesök” hos en av våra medlemmar som berättar om sin verksamhet, andra webbinarier kallar vi för ERFA-möten då vi träffas för att gemensamt diskutera och utbyta erfarenheter krig ett specifikt tema t ex beskärning eller gödning & näring.

De flesta av våra aktiviteter är kostnadsfria, sker digitalt och är bara öppna för våra medlemmar. Studieresor eller kurser med ett praktiskt innehåll, t ex ympning eller sortbestämning, är avgiftsbelagda. En del av våra aktiviteter sker i samarbete med andra aktörer, t ex olika länsstyrelser, och är då öppna för alla som är intresserade av ämnesområdet. 

Om du inte är medlem men vill vara med på en av våra aktiviteter så kan du enkelt bli medlem genom att följa länken här under. Årsavgiften är för närvarande 200 kr. Så snart du skickat in formuläret är du välkommen att anmäla dig.

Häng med på resor, träffar och möten vi ordnar.