Sörmland - ett äppellandskap 

Tiefensee äppelodling, Malmköping, Sörmland 

Projektets syfte är att främja hållbar livsmedelsproduktion genom att utveckla odling och förädling av frukt till en lönsam gren inom de gröna näringarna i Sörmland. Då större delen av projektets aktiviteter blev digitala under pandemin kom projektet att utvidgas till större delen av landet.

I augusti 2019 ansökte vi om medel från Leader Södermanland för projektet 'Sörmland ett äppellandskap'. Projektet beviljades av LAG 190819, därefter dröjde det till 200212 innan Jordbruksverket gav slutligt besked och vi kunde starta upp projektet som finansieras av medel från Europeiska jordbruksfonden. Projektet har en budget om 2,5 Mkr, det har förlängts flera gånger framförallt på grund av Corona-pandemin, och har slutdatum den 31 mars 2024. Projektledare är Charlotte Sommarin och Roger Tiefensee.

Projektets syfte är att främja hållbar livsmedelsproduktion genom att utveckla odling och förädling av frukt till en lönsam gren inom de gröna näringarna i Sörmland. Målsättningen är är att öka antalet odlare och förädlare av frukt samt att öka antalet fruktträd som planteras i Sörmland genom att skapa förutsättningar för en lyckad satsning på odling och förädling av frukt i området. 

Hur gör vi detta? Jo, bl a genom att genomföra kurser/utbildningar/webbinarier som ökar kunskapsbasen om odling och förädling av frukt i Mellansverige och genom att skapa ett eller flera starka ERFAnätverk där odlare och förädlare av frukt kan utvecklas tillsammans och dela kunskap och erfarenheter. Målsättningen är att vi ska utvecklas tillsammans - både som odlare, förädlare och som företagare. Med samma tanke - om att utvecklas tillsammans -  samverkar vi kring inköp av fruktträd och material till odling och förädling.

Ett annat viktigt område som vi arbetar med är hur vi ska lösa frågor som lager, distribution, logistik, försäljning, marknadsföring mm för en växande produktion av frukt i Mellansverige. Vi vill även ta fram rättvisande kalkyler och mer kunskap som visar på de specifika förutsättningarna för fruktodling i vår region. Idag utgår alla kalkyler, alla ‘idéer’ om hur frukt ska odlas i Sverige, vilka sorter och grundstammar som ska användas etc från skånska förhållanden. Men mellansvensk fruktodling skiljer sig från skånsk fruktodling på fler än ett sätt - våra odlingar är mindre och våra gårdar är mer diversifierade - fruktodling är bara en av flera grenar för gårdens försörjning. Ytterligare två stora områden är föremål för vårt projekt: dels vår anrika historia och alla spännande lokalsorter och deras egenskaper, dels den intressanta frågan om skillnaderna i klimat och jordmån och hur dessa påverkar fruktens smak och karaktär. 

Projektstart sammanföll med utbrottet med Coronapandemin vilket fick flera oväntade men gynnsamma konsekvenser: Vi tvingades ställa och omvandla större delen av projektets planerade aktiviteter så att de blev digitala. Detta ledde i sin tur till att projektet, och vår verksamhet, spreds över landet med en omfattning som vi aldrig hade kunnat drömma om. Under 2020 stod det klart för oss att ALLA vill odla eller förädla frukt! När vi nu nära fyra år efter projektstart sammanfattar våra resultat är vi otroligt stolta och ödmjuka över vad vi åstadkommit. Inom ramen för vår förening så har vi utbildat, hjälpt och stimulerat ett 40-tal gårdar runt om i landet att satsa på fruktodling, och minst lika många att satsa på förädling!

Roger Tiefensee
Tel: 070-263 36 02
E-post: roger.tiefensee@gmail.com

Kontakt

Charlotte Sommarin
Tel: 070-787 78 71
E-post: charlotte@sormlandsapplen.se