
Förädling i Sörmland - smak, identitet, innovation och kvalitet
Solmyra äppelhage, Bettna, Sörmland
Projektets syfte är att organisera kurser i livsmedelsförädling för att på så sätt stärka Sörmlands ställning som matlandskap samt höja innovationskraften och kompetensen hos odlings- eller förädlingsföretag.
I augusti 2019 ansökte föreningen om medel från Länsstyrelsen i Södermanland för projektet "Förädling i Sörmland - smak, identitet, innovation och kvalitet". Projektet beviljades medel av länsstyrelsen i Sörmland 200430. Då ett krav för projektet var att det skulle bestå av fysiska möten så valde vi att avvakta med projektet tills Coronapandemin var över. Det ursprungliga slutdatumet 230401 flyttades fram till 250401. Projektet har en projektbudget om 765 000 kr och kommer att genomföras under 2024-2025.
Syftet med projektet är att organisera kurser för livsmedelsförädling. Kurserna skall genomföras inom tre olika områden: Smak och sensorik, Livsmedelssäkerhet & HACCP samt specifika kurser i förädling av frukt och grönt. Kurserna skall stärka Sörmlands ställning som matlandskap, höja innovationskraften och kompetensen hos odlings- eller förädlingsföretag samt säkerställa att Sörmländska förädlare tillverkar produkter av hög kvalitet.
Då projektstart fick skjutas upp p g a Coronapandemin har projektets inriktning modifierats. Det är inte längre ett krav att samtliga kurser är fysiska, vissa kurser och vissa delmoment kan genomföras digitalt. Samtliga kursdeltagare behöver inte komma från Sörmland, även odlings- och förädlingsföretag från andra län är välkomna i mån av plats.
Projektet startade våren 2024 och fram till den 1 april 2025 planerar vi följande kurser (se nedan).
Kurserna riktar sig till dig som satsar på att starta eller utöka din verksamhet med kommersiell produktion inom något av dessa områden.
Grundkurs i förädling av grönsaker 26-27 augusti 2024
Vi lär oss olika två olika metoder för förädling/förvaring av grönsaker: dels inläggningar, dels fermentering med hjälp av mjölksyrning. Vi gör bl a picklat, salsa, ketchupsåser och olika inläggningar av t e x gurka. Vi arbetar med mjölksyrning och t ex att göra surkål och kimchi. Under kursen varvas teoretiska och praktiska moment, vi kommer självklart även att lära oss hur man gör säkra produkter och vad man ska skriva på etiketterna.
Kursledare är Karin Liljegren som driver Eskilstuna Matkultur och kursen äger rum på Vadsbro-Blacksta föreningsgård.
Kursavgiften är 1650 kr inkl moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 16/8.
Kursen är tyvärr inställd.
Grundkurs i förädling av frukt och bär 9-10 september 2024
Vi lär oss att göra olika frukt och bärdrycker (alkoholfria) och experimentera med olika smaksättningar av must. Vidare kommer vi att lära oss att koka eget pektin och marmelad, sylt och gelé. Under kursen varvas teoretiska och praktiska moment, vi kommer självklart även att lära oss hur man gör säkra produkter och vad man ska skriva på etiketterna.
Kursledare är Karin Liljegren som driver Eskilstuna Matkultur och kursen äger rum på Vadsbro-Blacksta föreningsgård.
Kursavgiften är 1650 kr inkl moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 30/8.
Grundkurs mustning av äpplen 11-12 februari 2025
Kursen behandlar hela mustningsprocessen - krossning, pressning, pastörisering, fyllning - från äpple till färdig dryck. Under kursen varvas teori och praktik. Vi prövar och diskuterar olika typer av utrustning, vi pratar om råvara, om förpackningar/paketering och hur man arbetar för att få en säker produkt. Dessutom diskuterar vi marknadsföring, försäljning och olika affärsmodeller för musterier.
Kursledare är Katarina Holmberg som driver Norrtelje Musteri. Kursen äger rum på musteriet i Norrtälje.
Kursavgiften är 2600 kr inkl moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 30/1.
Grundkurs mustning av äpplen 4-5 mars 2025
Kursen behandlar hela mustningsprocessen - krossning, pressning, pastörisering, fyllning - från äpple till färdig dryck. Under kursen varvas teori och praktik. Vi prövar och diskuterar olika typer av utrustning, vi pratar om råvara, om förpackningar/paketering och hur man arbetar för att få en säker produkt. Dessutom diskuterar vi marknadsföring, försäljning och olika affärsmodeller för musterier.
Kursledare är Katarina Holmberg som driver Norrtelje Musteri. Kursen äger rum på musteriet i Norrtälje.
Kursavgiften är 2600 kr inkl moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast xx/2.
Grundkurs vinäger 14 mars
Under denna kurs går vi igenom hela vinägerprocessen. Under de teoretiska passen diskuterar vi framförallt vinägerns grundkemi och råvarans betydelse och hantering. Under de praktiska passen går vi igenom olika metoder för att göra vinäger och vilken utrustning som kan användas. Dessutom analyserar vi etanol och ättiksyra samt genomför sensoriska övningar då vi provsmakar olika typer av vinäger - både med olika bas och olika smaksättningar.
Kursledare är Lena Engelmark Embertsén, Högtorp gård och Oskar Nyström, Hornudden. Kursen äger rum på Framtidsbruket, Hälleforsnäs.
Kursavgiften är 1200 kr inkl moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 6/3.
Grundkurs sensorisk analys, cider 14 mars
Sensorisk analys, provsmak och beskrivning av cider. Ett verktyg för att beskriva och utvärdera egna produkter, och för att kommunicera produktkvalitet till konsumenter. Vi går igenom utseende, aromer, doft, smak och lär oss även att identifiera felsmaker.
Kursledare är Brent Miles Wagner, Brown Hat Consulting och kursspråk är engelska. Kursen äger rum på Blacksta Vingård.
Kursavgiften är 800 kr ink moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 6/3.
Kursen är framflyttad till senare datum.
Grundkurs cider 15-16 mars
Under denna kurs lär du dig allt du behöver veta om produktion av hantverkscider, från äpple till flaska. Kursen är öppen för alla som vill komma igång med eller utveckla befintlig ciderproduktion. Tanken är att kursdeltagarna vid kursens slut ska kunna starta upp en egen ciderproduktion med ett framtida kommersiellt syfte. Då ciderhantverk är en lång process i flera steg så kommer vi under denna kurs framförallt att fokusera på teori. I kursen ingår även ett studiebesök vid Blacksta vinfabrik.
Kursledare är Brent Miles Wagner, Brown Hat Consulting och kursspråk är engelska. Kursen äger rum på Blacksta Vingård.
Kursavgiften är 2850 ink moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 6/3.
Kursen är framflyttad till senare datum.
Grundkurs vinäger 28 mars
Under denna kurs går vi igenom hela vinägerprocessen. Under de teoretiska passen diskuterar vi framförallt vinägerns grundkemi och råvarans betydelse och hantering. Under de praktiska passen går vi igenom olika metoder för att göra vinäger och vilken utrustning som kan användas. Dessutom analyserar vi etanol och ättiksyra samt genomför sensoriska övningar då vi provsmakar olika typer av vinäger - både med olika bas och olika smaksättningar.
Kursledare är Lena Engelmark Embertsén, Högtorp gård och Oskar Nyström, Hornudden. Kursen äger rum på Framtidsbruket, Hälleforsnäs.
Kursavgiften är 1200 kr inkl moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 6/3.
Grundkurs sensorisk analys, cider 29 mars
Sensorisk analys, provsmak och beskrivning av cider. Ett verktyg för att beskriva och utvärdera egna produkter, och för att kommunicera produktkvalitet till konsumenter. Vi går igenom utseende, aromer, doft, smak och lär oss även att identifiera felsmaker.
Kursledare är Brent Miles Wagner, Brown Hat Consulting och kursspråk är engelska. Kursen äger rum på Blacksta Vingård.
Kursavgiften är 600 kr ink moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 6/3.
Grundkurs cider 29-30 mars
Under denna kurs lär du dig allt du behöver veta om produktion av hantverkscider, från äpple till flaska. Kursen är öppen för alla som vill komma igång med eller utveckla befintlig ciderproduktion. Tanken är att kursdeltagarna vid kursens slut ska kunna starta upp en egen ciderproduktion med ett framtida kommersiellt syfte. Då ciderhantverk är en lång process i flera steg så kommer vi under denna kurs framförallt att fokusera på teori. I kursen ingår även ett studiebesök vid Blacksta vinfabrik.
Kursledare är Brent Miles Wagner, Brown Hat Consulting och kursspråk är engelska. Kursen äger rum på Blacksta Vingård.
Kursavgiften är 2250 ink moms. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 6/3.
Grundkurs i förädling av frukt och bär del 1, 31 mars 2025
Vi lär oss att koka eget pektin, marmelad, sylt och gelé. Under kursen varvas teoretiska och praktiska moment, vi lär oss göra säkra produkter och vad man ska skriva på etiketterna.
Kursledare är Karin Liljegren som driver Eskilstuna Matkultur och kursen äger rum på Vadsbro-Blacksta föreningsgård.
Kursavgiften är 900 kr inkl moms för en dag, 1650 kr inkl moms för två dagar. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 26/3.
Kursen är tyvärr inställd.
Grundkurs i förädling av frukt och bär del 2, 1 april 2025
Vi lär oss att göra olika frukt och bärdrycker (alkoholfria) och experimentera med olika smaksättningar av must. Under kursen varvas teoretiska och praktiska moment, vi kommer självklart även att lära oss hur man gör säkra produkter och vad man ska skriva på etiketterna.
Kursledare är Karin Liljegren som driver Eskilstuna Matkultur och kursen äger rum på Vadsbro-Blacksta föreningsgård.
Kursavgiften är 900 kr inkl moms för en dag, 1650 kr inkl moms för två dagar. Anmälan till lovisa.berggren@sv.se senast 26/3.
Kursen är tyvärr inställd.