JULITA ÄPPELDAG

Lördag den 17 September kl 10-16

Lördag den 17 september kl 10-16 firar vi Äpplets dag på Julita och bjuder på följande program under dagen, se https://www.facebook.com/sormlandsapplen för exakta tider för olika programpunkter.

Entréavgift 80 kr per person

Barn och ungdomar upp till 18 år gratis

Äpplets dag på Julita är en av de aktiviteter som Föreningen Sörmlandsäpplen genomför inom ramen för projektet "Sörmland - ett äppellandskap", ett projekt som beviljats stöd av Leader Södermanland och som finansieras av medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Evenemanget genomförs i nära samarbete med Sveriges Pomologiska Sällskap och SV Sörmland och med stöd från Sörmlands sparbank och Katrineholms kommun.

Varmt välkomna!

FÖRELÄSNINGAR, SMAKPROVNING, VISNING & VANDRINGAR

“En bra start och ett värdigt slut - om fruktträdsskötsel under trädets olika åldrar”

Under denna visning av fruktträdgården och vandring runt klonarkivet kommer Henrik Morin, trädgårdsrådgivare, att berätta om hur ett fruktträd bör skötas under dess olika åldrar - från uppbyggnadsbeskärning av unga träd till hur man bäst hanterar äldre kronträd.

Ca 60 minuter.

"Äppellandskapet Sörmland, en historia"

Kay Pettersson, tidigare trädgårdsmästare på Julita, berättar den spännande historien om äppellandskapet Sörmlands historia och de äppelsorter, bl a Åkeröäpplet, som uppkommit här.

Ca 30 minuter.

“Äppellandskapet Sörmland, nutid och framtid”

Roger Tiefensee, ekologisk äppelodlare och en av grundarna av Föreningen Sörmlandsäpplen, berättar om hur Äppellandskapet Sörmland ser ut idag, om nya odlingsmetoder och framtidsutsikter.

Ca 20 minuter.

"Hur jobbar en pomolog?"

Våra skickliga pomologer berättar hur en pomolog gör och tänker då han eller hon sortbestämmer en frukt.

Ca 15 min.

“Smakverkstad - om sensorik, äpplen och äppelmusters olika smak”

Vi provsmakar ett urval av olika äppelsorter äppelmuster under ledning av Jonas Hammar, kock och äppelodlare.

Ca 30 minuter.

"Rara äpplen, smakrika sorter och udda frukter"

Mats Andersson, som driver Fågelviks trädgård berättar om udda och smakrika äpplen, samt övriga spännande frukter som bör odlas mer i våra trädgårdar.

Ca 30 minuter.

“Dryckesodling”

Äpple är en fantastisk råvara för dryck som kan odlas i hela landet. Hur kan vi "odla" dryckeslandet Sverige? Lena Ryberg-Ericsson som odlar frukt på Bergs äppelgård och producerar både hantverkscider och flera andra sorters äppeldryck på Köpings musteri berättar om den dryckesrevolution som nu pågår.

Ca 30 minuter.

"Småfåglar & fruktodling"

Småfåglar äter skadedjur och är därmed en viktig del i växtskyddsstrategin för en fruktträdgård/fruktodling. Anders Pidder Pedersen berättar hur man gynnar småfåglar.

Ca 20 minuter.

"Vildbin - solitärbin & humlor"

Anders Pidder Pedersen berättar hur man gynnar pollinerande insekter.

Ca 20 minuter.

“Smaken från Norden”

Markus Femling, ansvarig för sortimentet äpple på Sorunda Grönsakshall, berättar om varför svensk frukt är godare än importerad frukt.

Ca 20 minuter.


PROGRAM FÖR BARN (OCH LEKFULLA VUXNA)

"Prova på att musta"

Alla barn får möjlighet att själva prova på att förvandla äpple till must - först krossa och sen pressa och till slut smaka på den gyllene drycken!

Ca 20 minuter

"Äppelsagor"

Liselott Karlsson Selén, sagoberättare, berättar olika äppelsagor. Passar alla åldrar.

"Hur lever bin?"

Vi visar och berättar om bin och deras liv i en visningskupa.

Hela Dagen

RÅDGIVNINGSTORG kl 10-16

Våra skickliga pomologer och trädgårdsmästare ger råd och svarar på frågor om allt från val av grundstammar och sorter till plantering och beskärning.

SORTBESTÄMNING kl 10-16

Sortbestämning av äpple (och päron) med de skickliga pomologerna Mats Brokvist, Christer Sandberg, Kay Pettersson, Anette Isacsson och Sven Plasgård.

Om du vill ha dina frukter sortbestämda så ska du ta med minst 5, hellre fler än färre, fina frukter från trädet och ta med dem till oss. Det är viktigt att du plockar de vackraste och mest välutvecklade frukterna på trädet, det är de som är mest representativa för sorten och de växer vanligen högt upp på solsidan. Försök undvik fallfrukt och insektsangripna frukter.

Lägg din frukt i en papperspåse och skriver ditt namn och telefonnummer på påsen. Frukter som du förmodar är av olika sorter (från olika träd) läggs helst i skilda papperspåsar (undvik plast, plast är inte “snällt” mot frukt).

Sortbestämningen äger rum i Orangeriet och sker i turordning. Om du inte har möjlighet att vänta på att dina äpplen blivit sortbestämda så kan du lämna in din frukt i en papperskasse och få besked senare under dagen.

SORTUTSTÄLLNING kl 10-16

Sortutställning av äpplen (både kända och mindre kända sorter) och några päron i Orangeriet

ELÄNDE OCH OHYRA kl 10-16

En liten utställning i Orangeriet där vi visar olika sjukdomar och skadeinsekter som din frukt kan drabbas av och ger tips om hur du motverkar dem

ÅKERÖÄPPLE FRÅN SÖRMLAND OCH ANDRA SÖRMLÄNDSKA SORTER. kl 10-16

I år vill vi särskilt presentera och lyfta fram de sörmländska sorterna i en separat utställning.

FÖRSÄLJNING AV FRUKTTRÄD. kl 10-16

Mats Andersson, Fågelviks trädgård, kommer bl a att ta med följande exklusiva och ovanliga för försäljning:

  • 3 åriga träd, äpple & päron, med cidersorter

  • 4 åriga träd, Nashipäron Tem-Bo-Li

  • 2 åriga äppelträd med udda sorter

  • 1 åriga äppelträd med udda sorter

  • Samt årsspjut äpple med udda sorter

Även Kalle Eriksson, Kalles trädgård, kommer att sälja fruktträd av mer "vanliga" sorter.

Begränsat antal. "Först till kvarn."

FÖRSÄLJNING AV ÄPPLE, ÄPPELMUST, HONUNG FRÅN ÄPPELODLINGAR OCH ANDRA PRODUKTER BASERADE PÅ FRUKT kl 10-16

Köp närodlade äpplen, marmelad, mos, honung, torkad frukt och äppelmust i en mängd olika former av bl a Valinge gård, Karlbergs fruktodling, Henningslunds fruktodling, Solmyra äppelhage, Tiefensee äppelodling, Hemsta gård, Äpple & Kanel, Odla med GunvorG, Sörmlands musteri, Kalles Trädgård & Köpings musteri.

FÖRSÄLJNING AV FÅGELHOLKAR OCH HONUNG kl 10-16

Anders Pidder Pedersens holkar. Honung från Henningslunds fruktodling och Äpple & Kanel.

FÖRSÄLJNING AV BESKÄRNINGSVERKTYG kl 10-16

Vesslans verktyg och ARS, Nakaya.

HISTORISKA ÄPPELFÖREMÅL - EN LITEN UTSTÄLLNING kl 10-16

Henrik Morin, trädgårdsrådgivare och expert på fruktträd, har satt ihop en liten utställning med historiska föremål som hör samman med äppelodling.

ÄPPELKUNSKAP kl 10-16

En tipsrunda för stora och små!

MUSTNING AV ÄPPLEN HOS SÖRMLANDS MUSTERI kl 10-16

Ta med din frukt så mustar Sörmlands Musteri dina äpplen under dagen! Frukt som ska mustas ska vara i så gott skick att du kan tänka dig att äta den, fin fallfrukt med mindre stötskador och frukt med insektsangrepp går bra men rutten / övermogen frukt eller fallfrukt som plockats i djurhagar fungerar inte.

Om du vill ha must av egna äpplen behövs minst 50 kg frukt (ca 5-6 papperskassar). Du kan räkna med ett utbyte på 50-70 % vilket betyder att 50 kg frukt ger minst 25 liter must!

Musten levereras pastöriserad i 3 liters bag-in-box-förpackningar. Om du hellre vill ha opastöriserad råmust så går det bra men då behöver du lämna in rena förpackningar/dunkar om minst 10 l som vi fyller åt dig. Mustningen kostar 80-85 kr/3 l bag-in-box beroende på hur mycket äpplen du lämnar in.

Sörmlands Musteri är ett mobilt musteri som kommer att stå på vändplanen utanför entrén vid värdshuset. Du som har äpplen att lämna för mustning kan köra fram på vändplanen och lasta av och därefter parkera bilen på P-platsen.

FÖRTÄRING kl 10-16

Frankly kommer att servera magiskt goda korvar från sin foodtruck, bl a en höstkorv med äpple!

Julita Café erbjuder smörgåsar, jättegott fikabröd, äppelpaj och lättare lunchmat.