Styrelsen

Kontakta gärna någon i styrelsen direkt om du har frågor eller funderingar kring Sörmlandsäpplen och dess verksamhet.

Charlotte Sommarin, Ordförande

Tel: 070-787 78 71

E-post: charlotte@sormlandsapplen.se

Charlotte bor på Hemsta gård, vid sjön Båven, utanför Flen, Sörmland. På gården finns en äldre fruktodling anlagd på 1910-talet, då med 360 träd, nu finns ett 80-tal äldre träd kvar. De mest intressanta är päron, i alla fall om man frågar Pomologiska sällskapets päronkommitté. Eftersom Charlotte är uppvuxen med en stor mångfald av äppelsorter med olika smaker tycker hon att det är viktigt att få människor att förstå att olika sorter har olika smak och användningsområden. Charlotte är en av Föreningen Sörmlandsäpplens grundare och har varit ordförande sedan starten 2014. Tillsammans med Roger Tiefensee är Charlotte även projektledare för Föreningen Sörmlandsäpplens Leaderprojekt ‘Sörmland - ett äppellandskap’. Hon är snart färdig trädgårdsmästare och har även gått Riksförbundet Svensk Trädgårds beskärningsutbildning Grönt kort. Charlottes favoriter bland de egna äpplena är Filippa, Maglemer och Melon.

Jonas Hammar, Vice Ordförande

Tel: 070-686 92 41

E-post: jonas@solmyra.se

Jonas bor på gården Solmyra utanför Bettna, Sörmland. Jonas tillhör - liksom Roger, Bettan och Lou - en av de första 10 odlarna i Föreningen Sörmlandsäpplen, den grupp vi kallar 'pionjärerna' som planterade träd våren 2018. Jonas har nu ca 400 träd bl a sorterna Röd Gravensteiner, Amorosa, Rubinola och Åkerö i ekologisk produktion. Jonas, som är kock och sedan tidigare även driver förädlingsföretaget Solmyra Smakfullt, och har också numera ett litet musteri på gården. Jonas ser sin odling som en försöksodling - om det går bra, och om Jonas hittar mark, så finns planer på att utöka odling. Jonas har varit styrelseledamot sedan 2016, lika länge som Lou. Hans favoritäpplen just nu i januari 2021 är Rubinola och Karin Schneider från den egna odlingen.

Roger Tiefensee, Sekreterare

Tel: 070-263 36 02

E-post: roger@sormlandsapplen.se

Roger bor på gården Ekeby Sjöstugan, vid sjön Skundern, utanför Malmköping, Sörmland. Där driver han Tiefensees äppelodling som planterades 2018 och omfattar ca 1200 träd av sorterna Katja, Rubinola, Amorosa, Åkerö och Holsteiner Cox. På gården finns även äldre äppelträd och några intressanta vildaplar som verkar lovande för ciderproduktion. Roger är en av Föreningen Sörmlandsäpplens grundare och har varit med sedan starten 2014 och alternerat mellan positionerna vice ordförande och sekreterare. Roger är även projektledare för Föreningens Leaderprojekt tillsammans med Charlotte. Dessutom är Roger delägare i det mobila musteriet Sörmlands musteri som han driver tillsammans med Elisabeth Andersson. Både fruktodling och musteri är ekologiskt certifierade. Roger favoritäpplen varierar över säsong, två favoriter är Åkerö och Santana.

Elisabeth Andersson, Kassör

Tel: 070-588 37 88

E-post: kassor@sormlandsapplen.se

Bettan bor på gården Tuna på Fogdön i Mälaren utanför Strängnäs. Där odlar Bettan ca 700 äpplen av en mängd olika sorter, Bettan är säkerligen en av de odlare som har flest sorter i Föreningen Sörmlandsäpplen. Bettan anlade Tuna fruktodling som hon driver tillsammans med sin man Conny 2018. Bettan har varit med i Föreningen så länge vi kan minnas, nästan från starten, i alla fall från och med 2015, och valdes in i styrelsen som kassör år 2018. Förutom Tuna fruktodling driver hon Bettans Gröna Hörn, ett företag där hon förädlar sina egna och andras produkter, samt Sörmlands musteri, tillsammans med Roger. Bettan är dessutom utbildad mathantverkare på Eldrimner. Både fruktodling och musteri är ekologiskt certifierade. Bettan är särskilt förtjust i Gravensteiner, Maglemer och Melon.

Lou Norén, Medlemsansvarig

Tel: 070-447 53 94

E-post: lou@kalkugnstorp.se , medlem@sormlandsapplen.se

Lou bor på gården Kalkugnstorp utanför Eskilstuna. Där odlar Lou ca 350 äpplen av sorterna Åkerö, Aroma, Ribston, Ingrid Marie, Filippa, Discovery, Gul Richard, Melon, Queen, Oranie och Sävstaholm tillsammans med sin man Mats Neihoff. Gården drivs som en ekologisk kretslopssgård. På gården har Mats & Lou även ett musteri. Mats & Lou har varit med i Föreningen Sörmlandsäpplen sedan starten. De var båda med vid vårt allra första arrangemang, den numera nästintill legendariska Visionsdagen ‘Sörmland - ett äppellandskap 2020’ som arrangerades i Sparreholm i oktober 2014. Visionsdagen var ‘startskottet’ för Föreningens verksamhet, sedan dess har vår utveckling stadigt gått framåt! Lou har varit styrelseledamot sedan 2016. Hennes favoritäpple just nu är sorterna Åkerö och Gul Richard.

Revisorer

  • Ellen Weidman Wachtmeister, sammankallande

  • Mats Klasson

  • Gösta Johansson (ersättare)

Valberedning

  • Lena Engelmark Embertsén

  • Johan Lagerholm

  • Joakim Lundström